Uitnodiging filmdebat: The land of the enlightened
24.11.2016 by Tine
Hier vindt u de uitnodiging terug.
Samenvatting van de film :
Een groep Afghaanse kinderen graaft oude Sojvetmijnen op en verkoopt de explosieven aan andere kinderen die de edelsteen lapis lazuli delven in een mijn, terwijl ze hardop dromen over de dag waarop het Amerikaanse leger zich eindelijk uit hun land zal terugtrekken. Ondertussen houdt een andere kinderbende de karavanen die de blauwe edelstenen door het dorre Pamirgebergte smokkelen, nauwlettend in de gaten.
De beelden die debuterend regisseur Pieter-Jan De Pue over een periode van zeven jaar op evocatieve 16 mm-film vastlegde, geven een bevreemdende maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie. Terwijl de Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken, dringen we in het spoor van De Pue diep in dit verborgen land binnen waar jonge jongens vogelvrije bendes vormen die handelsroutes controleren, springstof van achtergebleven landmijnen verkopen en roestige tanks als speeltuigen gebruiken - ze volgen hun eigen oorlogsregels, die gemodelleerd zijn naar het desolate landschap dat ze geërfd hebben.
Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in De Pue’s meeslepende, prachtig gefotografeerde film die de primitieve schoonheid en de ruwheid van het overleven op deze plek op ongeziene wijze in beeld brengt.
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=6WSAMbFNshU
Wanneer ? Woensdag 7.12.2016 vanaf 18h45 ( deuren sluiten om 19h) tot 21h 30
Waar ? Muntpunt - Munt 6 -1000 Brussel
Inschrijven tegen 1 december 2016 via jg@sdj.be
Het is gratis !
Debat :
Het debat zal in het Frans zijn. De film wordt tweetalig ondertiteld.
Regisseur: Pieter-Jan De Pue
Pieter-Jan De Pue (1982) reisde voor lange periodes naar Afghanistan om foto’s te maken voor het internationale Rode Kruis, Caritas International e.a. . In 2016 debuteerde Jan De Pue met ‘The land of the enlightened’. Je filmdebuut opnemen in Afghanistan: het klinkt hardcore en dat is het ook. Acht jaar werkte Pieter-Jan De Pue aan de film die hem onder andere een gewelddadige confrontatie met de Taliban opleverde. Maar ook: een plek in de IFFR Tigercompetitie, een uitnodiging voor Sundance én de speciale juryprijs voor Beste Cinematografie.
Tijdens het debat zal de regisseur meer vertellen over zijn ervaringen en over het leven van kinderen in Afghanistan.
Psychologe bij Mentor Escale: Stefania Giagnorio
De vzw Mentor-Escale begeleidt niet – begeleide minderjarigen in hun parcours richting autonomie, welzijn en integratie.
Stefania Giagnorio zal praten over het leven van kinderen en jongeren uit Afghanistan ( en in het algemeen jonge nieuwkomers) in België.
Wie zijn wij ?
Het Platform Kinderen op de vlucht is een nationaal, tweetalig platform met 50 leden en waarnemers. Het Platform is ontstaan in 1999 en coördineert de acties van vakmensen die rechtstreeks werken met niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) en minderjarigen die met hun ouders zonder wettig of in precair verblijf in België zijn. Het Platform is ontstaan uit de vaststelling dat zij wegens de juridische, sociale en administratieve situatie niet volledig konden genieten van hun fundamentele rechten. Eén van de missies van het platform is om professionals en het brede publiek te sensibiliseren. Dit doen we aan het de hand van vormingen of debat. In dit kader organiseert het Platform kinderen op de vlucht op 7 december een filmdebat dankzij de steun van la Commission communautaire française (COCOF-Cohésion sociale).